neděle 31. května 2015

Ubytování na Lago di Garda od německých CK – plus nebo minus?

Moje největší varování všem kdo jedete do Itálie za Itálií a ne za Německem. Na Lago di Garda je mnoho hotelů s (třeba jen částečnými) vlastníky z Německa, Holandska, či Anglie. Případně hotely, které žijí z této klientely. Takovéto hotely se u nás v CK snažíme selektovat a pokud již nějaký takový v nabídce je, zmiňujeme to.  Proč?

Vycházím tedy z předpokladu že, když jedete do Itálie, chcete na onu dobu být v Itálii, cítit se jako v Itálii a jíst jako v Itálii. Ve výše zmiňovaných hotelech se zkrátka vaří pro klientelu, která tvoří majoritní většinu – tedy Němce, Brity… Kuchyně těchto národů je sic podobná té naší, co si ale budeme povídat… není to žádný zázrak.

Schnitzel + kartoffeln u večeře, případně když už máme dobrou rybu, šoupneme ji do oleje, obalíme ve strouhance ať je všechno hezky FRITTTTTT. Snad bude lepší snídaně? Bavorské klobásky, vajíčka a čočka, salámy a další kopec párků.

Cítím se všemi, kteří toto prostě netušili a koupili výhodně u Němců (tyto hotely prodávají i české cestovky protože na tyto hotely mají dobré ceny). Zklamání hlavně z jídla může tedy nastat a v těchto hotelech většinou na výběr něco jiného moc není. Přestože tyto hotely jsou většinou o něco levnější jak hotely ostatní, italské, dovolená s těžkým žaludkem nemusí být pro všechny.
Naopak někteří to vyloženě vítají, jelikož mají rádi Itálii z jiných důvodů, pro ty samozřejmě tento článek není. Klasická česká kuchyně je blíže té německé než kuchyni italské, každý z nás má chutě nastaveny jinak. Kupříkladu na snídani si většina Čechů v typicky italském hotelu moc nevybere, jelikož Ital snídá tak cappucino a croissant, který si v něm máčí, případně něco dalšího sladkého. V Itálii není zažité mazat si cokoli na chleba/housku, žádný butterbrot po ránu zkrátka neexistuje.
Italové také sami o sobě nejedí tolik masa jako třeba my, klasický oběd nebo večeře styl maso + příloha/omáčka - to v Itálii moc nenajdete. 

Znám nespočet lidí, kteří díky tomuto radši jedou do Řecka nebo do Turecka, protože chápou pizzu, těstoviny, ale vše ostatní je velký otazník. Měli jsme i kdysi jednu reklamaci z vyloženě italského hotelu v Sirmione, s tím, že hotel prý šetřil na masu a dával vyloženě tenké plátky jen proto že jsme chudí Češi (k tomu přišla fotka typického předkrmu Carpaccio, což jsou na tenké plátky nakrájené kousky). Za zmínku stojí i fakt, že na Gardě nalezneme rozdíl v kuchyni jak na severní části, který patří pod Trentino a hory, tak na jižní části, kde je to více italské (pasta, rizzotta)

Koncentrace těchto hotelů je v lokalitách, kam právě Němci jezdí nebo kam směřují britské letecké chartery. Tedy Limone, či samotné město Garda. V neposlední řadě pozor i na stáří těchto ubytovacích kapacit. V těchto městech je nespočet vyloženě starých hotelů, které mají třeba i dobré hodnocení, ale jsou vybydlené a pobyt vám přijde jak průlet strojem času o dobrých 40let zpět. Důvod hledejme opět u zmíněných seniorů. Ti na Lago di Garda začali jezdit v 60tých a 70tých letech jako mladí, tehdy do nových hotelů, zažili zde spoustu zážitků. Nyní jako senioři vyloženě uvítají a milují ten pocit, kdy se vrátí do stejného hotelu po xx letech a on vypadá pořád stejně, pořád retro:)
Pozor na spousty retro hotelů, jež mají rádi němečtí senioři.
Závěrem bych chtěl říci, že nechci ukazovat na konkrétní hotely, natož konkrétní zprostředkovatele. Také bych nechtěl, aby vyznělo, že všechny německé hotely jsou takové... Díky klientele, kterou hotely hostí mají ale leccos společného, někde je to v malé míře, někde je to markantní… Tento článek čerpá se zkušeností mých a reakcí klientů, kteří mají srovnání.

Žádné komentáře:

Okomentovat